GÂNDUL LIVE. Beatrice Mahler, manager la Institutul „Marius Nasta”: Suntem la capacitate maximă. / Situația trebuie să ne facă să devenim mai responsabili

Publicat: 22/06/2020, 13:50
Actualizat: 22/06/2020, 16:05

Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a confirmat, printr-o intervenție la Gândul Live, că în continuare nu mai sunt locuri în unitatea medicală pentru pacienții confirmați cu noul coronavirus, după ce anunțase lipsa acestora sâmbătă.

„În acest moment, în Institutului Marius Nasta nu mai avem locuri pentru pacienții care sunt confirmați cu infecție SARS-CoV-2. E adevărat însă că în celelalte compartimente activitatea se derulează absolut normal și sunt locuri și pentru pacienții care au nevoie de consult pneumologic sau chirurgie toracică, sau pacienții cu suspiciune de tuberculoză, însă, într-adevăr, e o situație cu care „Marius Nasta”, din momentul în care și-a deschis secția COVID nu s-a mai confruntat”, a declarat Beatrice Mahler, la Gândul Live.

În schema Institutului Marius Nasta sunt avizate pentru funcționarea provizorie pentru pacienții COVID 72 de paturi, din care 10 paturi pentru pacienții suspecți, 13 pentru coinfectie COVID -TB și 49 pentru pacienții COVID pozitivi, iar internați erau 50 de pacienți confirmați cu noul coronavirus și 3 suspecți.

Personalul medical, redus în perioada concediilor de odihnă

„Suntem la capacitate maximă. E adevărat că lucrurile nu rămân statice, o parte din pacienți sunt testați pentru a vedea dacă pot fi externați zilele următoare, însă e o situație care trebuie să ne atragă atenția și să ne facă să devenim, probabil, fiecare dintre noi, mai responsabili”, a afirmat Beatrice Mahler.

Numărul ridicat de noi cazuri, constant în ultimele zile, arată că ne-am relaxat, consideră managerul Institutului „Marius Nasta”, care atrage atenția că este cu atât mai important ca cetățenii să respecte regulile pentru a evita noi îmbolnăviri, pentru că personalul medical urmează să fie redus în spitale, în contextul apropierii concediilor de odihnă.

„Este o reacție oarecum cu un grad de normalitate, însă este foarte important cum ne poziționaăm noi în acest moment, ca societate, și, pentru că trebuie să ținem cont că în spitale lucrează oameni, personal medical care a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă, cu un grad ridicat de stres, care a fost dublu, aș spune – pe de o parte activitatea medicală, și pe de altă parte familia de acasă care s-a temut să nu fie cumva îmbolnăvită de fiecare angajat – iar acum urmează perioada normală, a concediilor de odihnă, deci vom lucra cu personal la o capacitate ușor diminuată, lucru absolut normal și firesc, pentru că burnout-ul (oboseală cronică – trad.) nu este de dorit pentru cadrele medicale. Însă societatea trebuie să înțeleagă că trebuie să ne ajutăm unii pe alții și că recomandările făcute de autorități și pe care le trecem și noi pe biletele de ieșire din spital nu sunt doar reguli care trebuie spuse, ci și respectate”, a detaliat Beatrice Mahler.

Risc de apariție a unor noi focare

„Partea bună este că Bucureștiul are locuri și că sunt încă spitale unde cazurile diagnosticate pot fi direcționate. Însă dacă un spital de fază II a ajuns în punctul în care nu are locuri – e adevărat, numărul de locuri pe care îl are Instititutul Marius Nasta nu e foarte mare pentru acești pacienți, pentru că noi, în toată această perioadă, am oferit și alte tipuri de servicii – dar e un semnal care atrage atenția asupra unei evoluții pe care puțini dintre noi ne-am dorit-o și cu siguranță trebuie s-o depășim, dar trebuie să ne facă atenți la modul în care sunt nu doar coordonate lucrurile – cum ați spus, așteptăm ca alții să facă treabă – ci cum fiecare dintre noi pune umărul, pentru că toți suntem cetățeni și circulăm pe străzi și vedem ceea ce se întâmplă, locuri în care marea majoritată respectă măsurile, dar e suficient ca acestea să nu fie respectate o dată, pentru că gradul de infecțiozitate al acestui virus este extrem de mare”, a atras atenția managerul Institutului „Marius Nasta”.

În ceea ce privește încălcarea măsurilor de distanțare fizică pe litoral, unde oamenii au încins o horă, medicul atrage atenția că, cel mai probabil, acest lucru la duce la apariția unui focar.

„Acum două săptămâni a fost deschisă Vama Veche, acum avem cazuri în Vama Veche. Din păcate există un lanț epidemiologic, pe care cetățenii nu sunt obligați să îl cunoască, dar a fost repetat de atâtea ori, încât după un asememea moment ne așteptăm ca la două săptămâni să apară primele cazuri confirmate. Ar fi foarte bine să nu fie așa, dar este riscant și există posibilitatea ca o persoana asimptomatică să fie contagioasă și să poată să devină punct de plecare al unui focar de COVID”, a comentat Beatrice Mahler, cu privire la hora de la Mamaia.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 11 decese și 246 de cazuri noi de coronavirus, în România, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică. Până acum sunt confirmate 24.291 de cazuri, din care 17.031 vindecate, și 1.523 de decese. Potrivit autorităților, până luni fost confirmate 24.291 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus), dintre care 17.031 au fost declarate vindecate și externate.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...